Kako do prostih delovnih mest?

Delovna mesta so v poslovnem in javnem sektorju. Pri vseh velja enako, za prosto delovno mesto morate izvedeti, kontaktirati s pravo osebo in se primerno predstaviti. Metode iskanja se v osnovi delijo na pasivne in aktivne metode.

Metode se med seboj razlikujejo po:

  • vašem delu, vloženem v iskanje,
  • intenzivnosti vašega komuniciranja z delodajalci,
  • vaši proaktivnosti.

Pri pasivnih metodah iskanja zaposlitve vi čakate, da bo podjetje objavilo zaposlitveni oglas ali da bo podjetje z vami vzpostavilo kontakt. Pri aktivnih metodah iskanja zaposlitve pa sami pridete do podjetja in ga prepričate, še preden začne aktivno oglaševati na trgu dela.

Aktivne metode iskanja

Aktivne metode iskanja prostih delovnih mest so v povprečju do 4-krat učinkovitejše. Med aktivne metode iskanja zaposlitve sodijo mreženje, vpis v spletne baze življenjepisov in ciljno komuniciranje s primernimi podjetji.

Uporabljajte seveda obe metodi iskanja, premislite samo, koliko časa boste vložili v posamezno obliko iskanja. Aktivne oblike bi morale zavzeti vsaj 80 odstotkov vašega časa, namenjenega iskanju zaposlitve. Medtem ko pasivnim oblikam ne posvečajte preveč časa. To seveda ne pomeni, da se ne boste prijavili na objavljena prosta delovna mesta, ampak to, da naj ta oblika iskanja zaposlitve ne bova vaša edina.

Kako iskalci zaposlitve najdejo prosta delovna mesta in posledično delo:

do 5 % prek prijave na internetno objavo dela,

do 5 % prek prijave na zaposlitveni oglas v tisku,

do 5 % prek Zavoda za zaposlovanje,

do 5 % prek agencije za zaposlovanje,

do 80 % mreženje in druge aktivne metode iskanja dela.

Pasivne oblike iskanja dela

Pri teh oblikah iskalec pričakuje, da bo delo zanj opravil nekdo drug. To so vse oblike, kjer pošljete prošnjo in pričakujete povraten odziv od ponudnikov dela. Med te oblike sodijo:

Leave a Reply