Vas mika delo v tujini?

Kratkotrajno delo v tujini ponavadi pomeni nizko plačo in predvsem opravljanje priložnostnih del. Eden od najpogostejših zadržkov pri odločanju za delovni skok v tujino je denar. Ali imate dovolj prihrankov, s katerimi si boste pokrili potne stroške ter stroške nastanitve in hrane? Kakšen je življenjski standard v tujini v primerjavi z našim?

Če vas zanima delo v tujini, morate definirati državo, v katero bi radi šli, in delo, ki bi ga radi opravljali. Nato si morate narediti natančen izračun stroškov – od osnovnih pa vse do tega, koliko vas bo stala pločevinka piva ali obisk tamkajšnjega teatra.

Če bi se radi odpravili na kratkotrajno potovanje, ob tem pa še kaj zaslužili in se tako kar najbolje stopili s tamkajšnjimi ljudmi in načinom življenja, se lahko odločite za delo v tujini na dva načina: z delovno vizo ali pa za delo na črno.

Delovna viza

Postopek za pridobitev delovne vize se razlikuje od države do države. Ponekod jo lahko pridobite večkrat, spet drugje pa le enkrat. V slednjem primeru je pomembno, da si zagotovite delovno vizo za vsaj nekaj mesecev, da ne bi ostali brez možnosti dela. Če imate veze in že vnaprej veste, za katerega tujega delodajalca boste delali, se dogovorite, da vam delovno vizo priskrbi on. Če želite, da vas katero koli tuje podjetje uradno zaposli za določen čas, si jo boste morali kakor koli priskrbeti. To vam sicer prinaša boljše možnosti za zaposlitev v tujini, hkrati pa vas zavezuje tudi k plačilu davka na zaslužek. Če vam to ne diši in ste bolj avanturističen tip, se odločite …

… za delo na črno

To vam omogoča plačilo z gotovino “na roko”, kar pomeni, da vaš zaslužek ne bo obdavčen. Obenem pa morate vedeti, da je tak tip dela še posebej pogost znotraj služb, ki so manj prestižne narave. Najbrž ni vaš cilj, da bi delali v podjetju, kjer bi si nabirali dodatne delovne izkušnje, temveč je vaš cilj zaslužiti nekaj denarja in se dobro integrirati v tamkajšnjo družbo. Delo v barih je ena od najpogostejših možnosti za delo na črno v tujini. Ker delo na črno ponavadi ne pozna javnega oglaševanja, boste informacije o tovrstnih možnostih zaslužka dobili od domačinov, ostalih popotnikov, priročni pa so tudi informacijski panoji v hostlih, tudi raznih klubih, kjer se znajde marsikaj. Delo v tujini izgublja svoj čar

Globalna gospodarska kriza mnoge mlade zvabi iz domačih logov. Nedolgo tega je bilo moč opaziti naraščajoč trend p…

Leave a Reply