Razgovor za delo: najpogostejša vprašanja in najprimernejši odgovori nanje

30 minut ali manj, ki odločajo o vaši nadaljnji karieri: razgovor za službo štejemo med najnapornejše trenutke v življenju – a hkrati tudi med najenostavnejše. Vprašanja, postavljena na razgovorih, so namreč skoraj vedno enaka. Zato si preberite nekaj primerov vprašanj in najprimernejše odgovorov nanje.

– Kakšno vlogo navadno prevzamete v ekipi?

Napačen odgovor: ˝Rad sem vodja.˝ ali ˝Najraje se držim v ozadju.˝

Zavedajte ste, da ste v položaju, kjer se morate izkazati kot prilagodljivi in ustvarjalni. Zato nakažite, da znate prevzemati različne vloge ter da se z lahkoto prilagodite vsaki zadolžitvi, ki vam je dodeljena.

– Kaj je vaša največja prednost?

Napačen odgovor: ˝Izjemno hitro se navdušim nad novimi nalogami.˝

Morda se takšen odgovor resda dobro sliši. A vprašanje je, če je t. i. prednost res vedno pozitivna. Tisti, ki se hitro navdušijo, se navadno tudi hitro naveličajo. Nihče noče zaposliti kandidata, ki bo zanimanje za projekt morda izgubil že po prvih nekaj dneh.

– Kaj vam je v življenju pomembno?

Nikoli ne odgovorite: ˝Zdravje, dobra služba in urejeni partnerski odnosi.˝

Odgovor se sicer nagiba v pravo smer, a ga je treba malce izpiliti. Ne pozabite: ste na razgovoru za službo, zato vaše privatno življenje ni pomembno.

– Zakaj ste se odločili za takšno izobrazbo/za izbrano smer študija?

Raje ne odgovorite z: ˝V naši družini je že dolga tradicija študentov te smeri. Že moj oče in dedek sta bila pravnika, zato sem že zgodaj prišel v stik s tem poklicem.˝

Nikoli ne omenjajte, da ste si nek poklic izbrali zato, ker je bila to želja vaših staršev ali ker je to družinska tradicija. Vašemu sogovorniku morate zagotoviti, da je vaš poklic vaše poslanstvo.

– Koliko časa ste brez službe?

Izognite se navedbi, kot je: ˝Šest mesecev.˝

V ta sicer natančen odgovor vgradite malce osebnosti. Razložite, zakaj ste sami želeli biti dlje časa brezposelni in kaj ste v tem času storili zase ter za svoje izobraževanje na področju, kjer se sedaj želite zaposliti.

– V čem se razlikujete od ostalih kandidatov?

Nikar: ˝Da bi lahko odgovoril na to vprašanje, jih moram najprej videti.˝

Berite med vrsticami. V resnici vas sprašujejo, zakaj naj zaposlijo ravno vas. Torej enostavno poudarite svoje prednosti in odlike.

– Ali si nameravate v kratkem ustvariti družino?

Napačen odgovor: ˝Na to vprašanje ne želim odgovoriti.˝

Seveda je vaša pravica, da na takšno kočljivo vprašanje ne odgovorite, a tako si boste zmanjšali možnosti zaposlitve. Raje poudarite, da sta s partnerjem o družini sicer že razmišljala, a da sta oba mnenja, da v naslednjih nekaj letih najbrž še ni primeren čas za to. Najbolj neumna vprašanja in odgovori na razgovoru za delo

Ste sredi razgovora za delo, ki poteka po najboljših pričakovanjih. Potem pa se zgodi: pride do tistega strašn…

Leave a Reply