10 najpogostejših vprašanj na razgovoru za delo

Pred vsakim razgovorom za delo je dobro, da vsaj nekaj minut namenite pripravi na intervju ter se tako pripravite na vprašanja, ki vam jih lahko zastavi kadrovik. Pred zaposlitvenim razgovorom spoznajte podjetje, oglejte si njegovo spletno predstavitev in preberite kakšen članek ali dva iz medijev o njem, poleg tega pa razmislite tudi, kaj boste povedali o sebi. Kadrovik vas bo v kratkem času želel spoznati čim bolje, pozoren bo tako na vašo govorico telesa, izražanje in komunikativnost, kot tudi na vaše odgovore.

Verjemite vase, bodite samozavestni in se nikar ne vdajte tremi. Pretirana živčnost vam lahko le škodi in tako lahko zapravite dobro priložnost. Treme se boste znebili tudi tako, da boste na razgovor prišli dobro pripravljeni.

Pri razgovoru je pomemben prvi vtis. Ko vstopite v prostor, kjer bo potekal intervju pozdravite prisotne, se jim predstavite in rokujte z njimi, usedite se šele, ko vam nakažejo, kam lahko sedete. Nato vam bo kadrovik začel zastavljati vprašanja, med katerimi so lahko tudi naslednja:

1.Povejte kaj o svojih preteklih delovnih izkušnjah.

Povejte o svojih delovnih izkušnjah, o tem, kakšna dela ste opravljali, kakšno stopnjo odgovornosti ste imeli, koliko časa ste opravljali delo, česa ste se naučili in kaj ste pridobili.

2.Zakaj ste prekinili sodelovanje z vašim prejšnjim delodajalcem?

Pri pogovoru o nekdanjih delodajalcih bodite previdni in raje razmislite, preden rečete o njih kaj slabega. Prav je, da ste iskreni, vendar se skušajte predstaviti v pozitivni luči in odgovorite diplomatsko. Če boste črnili nekdanje sodelavce in delodajalce boste slabo luč vrgli predvsem nase. Na takšno vprašanje lahko odgovorite, da je bilo delo začasno, da na delovnem mestu, ki ste ga opravljali ni bilo mogoče napredovati, da vas v podjetju niso več potrebovali in podobno.

3.§V kakšnem okolju najlažje delate? Raje delate v timu ali individualno?

Delodajalci iščejo osebe, ki se lahko prilagodijo različnim situacijam in so sposobne delati tudi pod stresom in v hrupnem okolju. Pomembno je tudi, da poveste, da znate sodelovati v ekipi, vendar pa lahko delate tudi individualno.

4.Zakaj želite delati v našem podjetju?

Če se boste pred razgovorom pozanimali o podjetju, vam ne bo težko odgovoriti n ato vprašanje. Povejte, zakaj vam je podjetje všeč, kaj pričakujete od delovnega mesta in od sodelavcev.

5.Povejte, katere so vaše slabosti in prednosti?

Ni lahko govoriti o svojih prednostih in slabostih, zato se pred razgovorom pripravite na to vprašanje. Začnite s slabostmi, povejte stvari, ki jih lahko obrnete v svoj prid, končajte pa s prednostmi.

6.Kakšni so vaši cilji? Kje se vidite čez pet, deset let?

Povejte, kaj si želite doseči v določenem obdobju. Pri tem bodite realni, ne pretiravajte, hkrati pa pokažite pravo mero ambicioznosti in poudarite, da ste pripravljeni za dosego svojih ciljev pošteno delati.

7.Kateri je vaš največji uspeh v življenju?

Povejte, na kateri uspeh ste najbolj ponosni in kako ste prišli do njega. Skušajte izpostaviti uspeh na delovnem področju.

8.Kakšno plačo pričakujete?

Na vprašanje o plači raje odgovorite diplomatsko in se izognite konkretnim številkam, da si tako ne zaprete vrat. Če namreč rečete preveč, boste za podjetje predstavljali prevelik strošek, če pa boste rekli premalo, boste plačani manj kot bi si zaslužili. Pred razgovorom je zato priporočljivo, da se pozanimate, kako visoke so plače na podobnih delovnih mestih.

9.Kdaj bi lahko začeli z delom?

Idealen odgovor na to vprašanje je takoj, vendar pa morate spoštovati odpovedni rok pri trenutnemu delodajalcu, v kolikor ga imate.

10.Imate morda kakšno vprašanje?

Priporočljivo je, da ne koncu intervjuja tudi vi kadroviku zastavite kakšno vprašanje, saj s tem pokažete zanimanje za delo. Lahko vprašate, kako bo potekal vaš delovni dan, kakšne so možnosti napredovanja in izobraževanja in podobno.

Kadrovik vam lahko med razgovorom postavi tudi kakšno »nedovoljeno vprašanje«, h katerim sodijo vprašanja o vašem zasebnem življenju, na primer o zakonskem stanu, nosečnosti, zasebnih načrtih in podobnem. Lahko se odločite, da na ta vprašanja ne boste odgovorili, vendar pa s tem verjetno tvegate, da ne boste izbrani. Druga možnost je, da na vprašanja odgovorite, vendar pri tem tvegate, da kadroviku vaš odgovor ne bo všeč. Tretja možnost pa je, da na zastavljeno nedovoljeno vprašanje odgovorite diplomatsko in se na ta način vprašanju izognete.

Po razgovoru se kadroviku ne pozabite zahvaliti za njegov čas in mu še enkrat sezite v roko. Dan po zaposlitvenem intervjuju pa lahko kadroviku pošljete tudi zahvalno pismo, v katerem se še enkrat zahvalite za priložnost in še enkrat poudarite svoje glavne prednost, zaradi katerih ste najboljši kandidat za delovno mesto.

4 skrivnosti do sreče pri iskanju službe

Kako to, da nekateri ljudje dobijo službo, ki si jo želijo, čeprav je sploh ne iščejo? Kako to, da vaši prijatelji dobivajo ponudbe za delo, medtem pa vi čepite doma in iščete službo? In kako to, da vi brskate med oglasi za d…

vir: p-inf.si

Leave a Reply