Kako oviti delodajalca okrog prsta in dobiti službo

Prilagajanje CV-ja in čim več samoiniciativnosti pri delu in dodatnem izobraževanju – vse to je aktivnim iskalcem zaposlitve že dobro znano. Za tiste, ki želite med iskanjem službe obogatiti svoj CV in si vzeti več časa za nabiranje dodatnih izkušenj, je tu 5 učinkovitih nasvetov za uspešen službolov:

1. Zamislite si in izvedite samostojen projekt

Če želite svoj CV obogatiti z več izvedenimi projekti, vam za to ni treba biti zaposlen ali prejemati plačila za opravljeno delo. Vaš CV temelji na delovnih izkušnjah, ne pa prejetih plačilih. Zato dobro premislite in naredite načrt za (ne preobsežen) projekt. Izvedite raziskavo (npr. s pomočjo brezplačnih spletnih orodij za izvajanje in analizo anket), vzpostavite koristen projekt v okviru društva, v katerem delujete, ali krajevne skupnosti. Ustvarite svoj blog s strokovnimi prispevki ali ponudite javnosti okroglo mizo na določeno temo, ki jo obvladate, in se izkažite kot moderator. Naj bo projekt povezan z delovnim področjem, ki vas zanima in bi radi tu obogatili svoje izkušnje.

2. Postanite prostovoljec

Prostovoljstvo je prava stvar za nabiranje izkušenj, vendar pazite, da vaše delo ne bo samo še prostovoljno. Tej dejavnosti posvetite nekaj svojega časa in v tem okviru počnite nekaj, kar vas veseli in koristi tudi vašemu CV-ju. Vedeti pa morate tudi, da obstajajo delodajalci, ki bodo tovrstne izkušnje izredno cenili, pa tudi taki, ki jih bodo jemali kot oviro ali nepotrebno navlako – saj bi morali vendar moči in čas vlagati neposredno v svojo službo.

3. Primerjajte svoj CV z drugimi

Če si zelo želite točno določene službe, prosite svoje prijatelje, ki delajo ali so kdaj delali v tej panogi, da vam posredujejo svoje CV-je. Preglejte jih in si podčrtajte tiste točke, ki so ključnega pomena za določeno službo. Svoj CV prilagodite v tej smeri, vendar vanj nikar ne vpisujte neresnic.

4. Nihče ne zahteva popolnosti, le trud

Težko je že v začetku obvladati nekaj, kar delate prvič. Če ste se odločili izpeljati nov projekt, ne pričakujte, da boste 100-odstotno popolni. Morda bo vaše prvo moderiranje okrogle mize obupno, ker niste navajeni javnega nastopanja – bo pa vsebina najbrž dobro zastavljena. Tudi tu velja, da vaja dela mojstra. Sedaj lahko v svoj CV zapišete novo delovno izkušnjo.

5. Bodite potrpežljivi

Če želite zares kakovostno dopolniti svoj CV, boste morali aktivno iskanje dela najbrž prekiniti tudi za dobo 6 mesecev. Resno nabiranje izkušenj in izpeljava vsaj približno resnih projektov namreč vzame precej časa. Predvsem pa je vloženi čas odvisen od tega, kako dobro boste zadevo premislili in načrtovali in pri tem res zasledovali svoje karierne cilje. Od danes na jutri se najbrž ne bo zgodilo nič pretresljivega, iz meseca v mesec pa bo vaš CV vse bolj bogat.

Idealni delodajalci za moške in ženske

Ženske obožujejo L’Oréal. Moški ga ne. A tu ni govora zgolj o kozmetični znamki, temveč o podjetju kot delodajalcu. V nemški anketi, kjer so sodelujoče spraševali v katerih petih podjetjih bi najraje delali, je L’Oreal..

vir: sportfit.si

Leave a Reply